Értékbecslő 21 Kft.
Nagy Zsolt
Cím: Székesfehérvár
Szekfű Gy. u. 19.
Tel: 20/310-94-76
E-mail: ertek21@gmail.com

Energetikai tanúsítás

Cégünk fő tevékenysége ingatlanok értékbecslése, de 2012. június hótól megkezdtük az épületenergetikai tanúsítási tevékenységet is.

A tanúsítás szükségessége, előzménye:

Az emberiség komoly kihívások előtt áll. Az eddigi fejlődés két fontos eleme, a viszonylag stabil éghajlat és az olcsó, nagy mennyiségben elérhető energiaforrások egyre labilisabbá válnak.

Az energiafogyasztáshoz kapcsolódó CO2 kibocsátás mértéke akkora, hogy hatással van a Föld klímájára, nagyon nehezen megjósolható helyi és lokális klímaváltozást idéz elő. A hagyományos fosszilis energiahordozók ára rohamosan nő és hozzáférésük is bizonytalanabbá válik. Logikusnak tűnik, hogy a meteorológusok előrejelzése, és a fosszilis energiaforrások ellátás biztonságának romlása miatt energiatakarékossági intézkedéseket szükséges meghozni. Ezen témakörben Európa – az egyes földrészek között – vezető szerepet tölt be.

A magyar szabályozás:

2008. június végén megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet. A jogszabály Európai Uniós kötelezettség miatt készült, és más jogszabályokkal együtt azt a célt szolgálja, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak. Ennek eléréséhez az energetikai tanúsítvány egy eszköz, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire.


Mikor kötelező az épületenergetikai tanúsítvány

Az új építésű épületek, rendeltetési egységek esetén az energetikai tanúsítvány elkészítése 2009. január 1-jétől a használatba vételi eljárás megindításáig kötelező, a vonatkozó 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján. Meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, lakások esetén az energetikai tanúsítvány 2012. január 1-jétől kötelező az alábbi esetekben: - ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás, vagy- egy évet meghaladó bérbeadás.

Az 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén a tanúsítvány készítése szintén 2009. január 1-től kötelező függetlenül attól, hogy az adott építmény új építésű, vagy meglévő.

A tanúsítvány elkészíttetése 2012. elejétől a meglévő épületek eladása illetve egy évnél hosszabb távú bérbeadása esetén kötelező!

A tanúsítvány elkészítését kedvező áron, rövid határidővel vállalom!

Kérem keressen és kérjen ajánlatot!